La grip és una malaltia respiratòria vírica que s’encomana fàcilment d’una persona a una altra. Els casos de grip en la població augmenten amb l’arribada del fred; a Catalunya és freqüent que es presenti l’epidèmia a partir de la segona quinzena de desembre i primeres setmanes de gener.
Produeix febre elevada, tos, mal de cap i malestar general. En la majoria de casos, les persones es recuperen en una o dues setmanes sense necessitat de prendre medicaments específics, només tractant els símptomes per alleujar el malestar (analgèsics, antitèrmics). Els antibiòtics no curen la grip. És important seguir unes bones pràctiques d’higiene.
En els infants molt petits i les persones grans, amb malalties greus o amb diverses malalties cròniques pot provocar complicacions greus, com ara pneumònia, otitis, sinusitis, deshidratació o agreujament d’una malaltia crònica de base (per exemple, insuficiència cardíaca, asma o diabetis).
Hi ha tres tipus de virus gripals, que es troben en constant evolució:
- A. Provoca les epidèmies de grip estacional. Circula entre els éssers humans i nombrosos animals, com ara les aus aquàtiques o domèstiques, els cavalls, els porcs i, fins i tot, ocasionalment, en mamífers aquàtics salvatges, com la foca o la balena.
- B. Provoca les epidèmies de grip estacional. Afecta només les persones.
- C. Les infeccions d’aquest tipus són més benignes i no provoquen epidèmies.
Els virus gripals tipus A inclouen quatre subtipus, però només n’hi ha dos que actualment circulen entre les persones i provoquen la grip estacional: l’H1N1 i l’H3N2.
Les lletres utilitzades per designar els subtipus corresponen a dues proteïnes:
- L’hemaglutinina (H).
- La neuraminidasa (N).
Aquestes proteïnes formen espícules (protuberàncies) en la superfície dels virus. Les xifres situades darrera les lletres H i N indiquen les variants de les proteïnes que contenen. Les proteïnes H i N es troben en constant evolució i tot canvi es tradueix en un virus diferent.
Els virus tipus A poden superar la barrera entre espècies, de les aus als porcs, per exemple. Aquesta capacitat també els permet infectar els éssers humans i poden iniciar una pandèmia.
La grip evoluciona molt ràpidament. Per això i per la seva capacitat de superar la barrera de les espècies, és molt difícil preveure on s’originarà la propera pandèmia, com es propagarà i quina en serà la gravetat.
Virus A(H1N1)pmd2009
Durant l’any 2009, va aparèixer una nova variant del virus de la grip, el virus A(H1N1)pmd2009, que no s’havia difós mai abans entre els humans i es va estendre per tot el món, produint el que s’anomena una pandèmia gripal. La major part dels casos van ser lleus i no van presentar complicacions.
L’agost de 2010, l’Organització Mundial de la Salut va declarat la fase postpandèmica de la grip A(H1N1)pmd2009. A partir de llavors, aquest virus ha passat a comportar-se de manera similar als altres virus de la grip estacional que circulen durant els períodes epidèmics i, per aquest motiu, s’ha incorporat en la composició de la vacuna antigripal.
Transmissió de la grip
La grip es transmet amb facilitat d’una persona a una altra de tres maneres:
- Per petites gotes que s’expulsen en tossir o esternudar (via aèria);
- Per contacte de la pell o oral amb persones malaltes de la grip, i
- Per tocar o compartir estris (coberts, gots…) i altres objectes sense netejar-los degudament.
Les persones adultes poden transmetre la grip des del dia abans de l’aparició dels símptomes i durant cinc dies després d’haver-los manifestat. En els infants aquest període és de deu dies.
La via aèria és la més freqüent. Cada vegada que una persona infectada tus o esternuda, milers de gotetes que contenen centenars de virus es dispersen en l’ambient. Aquestes gotetes poden penetrar en l’organisme d’una altra persona per la boca i el nas, i entrar en contacte amb les mucoses respiratòries.
El virus pot adherir-se a a les cèl·lula, i una vegada adherit, penetra en el seu interior i es replica milers de vegades. La cèl·lula atacada es debilita i mor. Posteriorment, s’alliberen nous virus que infecten les cèl·lules veïnes o tornen a les vies respiratòries. La destrucció de les cèl·lules inflama i debilita les mucoses. Això permet l’entrada a l’organisme d’altres agents patògens que causen infeccions potencialment mortals, com ara la pneumònia. La inflamació dels teixits provoca tos o esternuts i el cicle de transmissió s’inicia de nou.
Símptomes de la grip
El període d’incubació de la malaltia (interval des del moment de la infecció fins a l’aparició dels símptomes) és normalment de dos dies.
La grip comença de forma brusca i els símptomes són:
- febre alta (39 ºC – 40 ºC)
- dolor muscular
- tos seca
- mal de cap i de coll
- malestar general
- nas tapat
- sensació d’enfredoriment
- secreció nasal
- cruiximent
També pot provocar diarrees, nàusees i vòmits (sobretot en infants).
En persones amb un bon estat de salut, els símptomes desapareixen en una o dues setmanes (sense tractament mèdic), però la tos i el cansament poden allargar-se fins a tres setmanes.
Cal diferenciar la grip d’altres infeccions víriques que donen símptomes semblants.
Tractament de la grip
No hi ha cap medicament que curi la grip però alguns, com els analgèsics i els antitèrmics (paracetamol), ajuden a alleujar o a escurçar algunes molèsties com el mal de cap o la febre.
Els antibiòtics no curen la grip. Només en aquells casos en què hi hagi una sobreinfecció bacteriana (la més freqüent és la pneumònia, però també pot haver-hi sinusitis, otitis) o en persones amb malalties cròniques com, per exemple, respiratòries, estaria indicat un tractament antibiòtic preventiu per evitar complicacions. De tota manera, aquesta indicació l’ha de fer de forma expressa el metge o metgessa de capçalera o especialista.
Si es té la grip, no s’ha de deixar cap tractament dels que s’estiguin prenent habitualment.
Antivirals
En el cas de persones amb alt risc de complicacions, el metge o la metgessa pot prescriure antivirals com zanamivir o oseltamivir. Aquests medicaments ajuden a escurçar la durada de la grip i a reduir la possibilitat de complicacions, però s’han de començar a prendre abans que passin 48 hores des de l’inici dels símptomes.
Cal tenir en compte que els antivirals:
- No curen la grip.
- N’alleugeren alguns símptomes.
- Redueixen moderadament la durada de la malaltia.
- Redueixen les probabilitats de complicacions importants, com ara la pneumònia.
- S’administren només a les persones que poden patir complicacions per la grip.
- Sempre els ha de receptar un metge o una metgessa.
- L’ús indiscriminat és molt contraproduent, ja que poden crear resistències i deixar de ser efectius.
- No estan exempts d’efectes secundaris (com qualsevol altre medicament).
- No s’han de comprar per Internet perquè suposen un risc per a la salut de les persones (no tenen cap garantia de qualitat i poden ser medicaments falsificats).
Recomanacions per a les persones amb grip
A banda, es recomana a tots els malalts de grip seguir una sèrie de mesures generals:
- Beveu aigua, sucs, brous i infusions. Contràriament a les creences populars, les begudes alcohòliques no tenen cap efecte beneficiós. Si no teniu gana, no cal que mengeu aliments sòlids.
- No fumeu. Pot ser un bon moment per deixar definitivament el tabac.
- Descanseu i feu repòs. Si heu de faltar a la feina, poseu-vos en contacte amb el vostre centre de salut per tramitar la baixa laboral.
- Quan tingueu la grip, no deixeu cap tractament que estigueu prenent habitualment.
- Per a la irritació de la gola van bé els caramels sense sucre. Eviteu tossir i gargamellejar si no és per treure mocs: quan tossiu us rasqueu la gola i augmenteu la irritació i la tos.
- Tapeu-vos la boca i el nas amb mocadors de paper en tossir i esternudar, i llenceu-los després de cada ús.
- Renteu-vos sovint les mans amb aigua i sabó o amb productes que continguin alcohol, especialment després d’haver tossit o esternudat.
Recomanacions per als pares i els cuidadors d’infants amb grip i altres infeccions víriques respiratòries
- Cal que els infants facin repòs.
- Convé fer-los beure força líquids per prevenir la deshidratació (aigua, brou, sucs, infusions).
- Se’ls ha d’ensenyar a tapar-se la boca i el nas amb mocadors de paper en tossir i esternudar.
- Cal llençar a les escombraries els mocadors de paper.
- Cal rentar-se sovint les mans amb aigua i sabó.
- S’ha de ventilar bé l’habitació i tot el domicili.
- S’han de rentar bé amb aigua i sabó les joguines que comparteixin amb altres germans.
Caldrà fer un nou control sanitari a l’infant si apareixen complicacions o si presenta:
- Respiració ràpida.
- Dificultat per respirar.
- Color blau o gris de la pell.
- Ingesta de líquids escassa.
- Poca necessitat d’orinar.
- Vòmits freqüents i constants.
- Somnolència.
- Persistència de la febre després de 4 dies o desaparició de la febre i reaparició posterior.
Vacunació de la grip
En algunes persones la grip pot arribar a produir complicacions greus. Està demostrat recentment per l’evidència científica que la mortalitat de les persones amb COVID-19 es duplica quan també estan infectades pel virus de la grip. Vacunar-se contra la grip és vital per reduir la transmissió de la malaltia i facilitar, alhora, la lluita contra la COVID-19.
La vacuna, que s’ha d’administrar cada any perquè la seva composició varia en funció dels virus gripals circulants en la temporada anterior, és segura i els possibles efectes adversos són mínims. Les persones considerades de risc es poden vacunar gratuïtament al sistema sanitari públic.
La vacunació contra la grip i amb la dosi de record contra la COVID-19 està recomanada per a les persones de 60 anys o més, les qui pateixen malalties cròniques, les embarassades i els professionals de la salut.
Prevenció de la grip
Mesures higièniques relatives a les persones
- Quan tossiu o esternudeu, tapeu-vos la boca i el nas amb un mocador d’un sol ús, i llenceu-lo a les escombraries. Si no teniu mocador, tossiu o esternudeu amb la cara interna del colze;
- Renteu-vos les mans amb freqüència amb aigua i sabó durant uns deu o vint segons, o un amb preparat amb alcohol, i eixugueu-vos-les bé (sobretot després de tocar superfícies comunes, com ara baranes, manetes de portes, teclats i ratolins d’ordinador, telèfons, elements de subjecció en el transport públic i després d’esternudar i mocar-vos);
- Poseu-vos la mascareta cobrint completament la boca i el nas;
- Eviteu el contacte proper amb persones malaltes de la grip, i no compartiu menjar ni estris (coberts, gots, tovallons, mocadors…) i altres objectes que puguin haver estat en contacte amb saliva o secrecions sense netejar-los degudament, i
- Quedeu-vos a casa si creieu que esteu malalts i truqueu al 061 Salut Respon.
Mesures higièniques relatives als espais
- Ventileu els espais tancats (classes, despatxos, zones comunes, etc.) com a mínim durant quinze minuts al dia;
- Netegeu i desinfecteu regularment amb els productes habituals les superfícies dures; sobretot les que s’utilitzen amb freqüència i les que entren més en contacte amb les mans (llapis, taules, teclats d’ordinador, ratolins, manetes de porta, etc.);
- A les llars d’infants i a les escoles, augmenteu la neteja i la desinfecció dels materials escolars compartits, com ara les joguines, els instruments musicals o els llapis, ja que fàcilment poden entrar en contacte amb les secrecions nasals dels infants;
- Eviteu compartir gots, coberts, raspalls de dents i altres objectes que puguin haver estat en contacte amb saliva o secrecions.
On adreçar-vos en cas de grip
Podeu passar la grip sense ser atesos per cap professional sanitari.
Si teniu dubtes, podeu contactar amb el 061 Salut Respon o preguntar al vostre farmacèutic/a. També us podeu adreçar al vostre centre d’atenció primària i consultar els professionals mèdics o infermers que us atenen habitualment.
Quan cal anar al metge?
Cal que consulteu el metge o la metgessa de capçalera si:
- no milloreu a partir del quart dia;
- teniu ofec;
- sou una persona gran;
- teniu una malaltia crònica;
- teniu una malaltia immunosupressora (que inhibeix la resposta del sistema immunitari);
- esteu embarassada, o
- es tracta d’un infant menor de sis mesos
En els altres casos, eviteu la utilització dels serveis d’urgència hospitalaris si no és per indicació dels metges.
Recordeu que la utilització racional dels serveis d’urgència evita el col·lapse i permet l’adequada atenció als casos greus.
Font: Canal Salut