061. Una veu contra el suïcidi

061-veu-contra-suicidiCatalunya compta, des del 20 de juny de 2022, amb un servei especialitzat en l’atenció telefònica a persones amb conducta o ideació suïcida, i als seus familiars o persones properes.

El servei està format per un equip especialitzat en salut mental: professionals d’infermeria, psicologia i psiquiatria. Tots ells són experts en conductes suïcides i en les conseqüències derivades (ideació, temptativa i mort per suïcidi).

Les trucades s’atenen les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any i el professional activa els recursos que necessita la persona: el codi risc suïcidi, la derivació a emergències de l’hospital o bé la derivació als serveis especialitzats dels centres de salut mental per a infants i joves (CSMIJ) o els centres de salut mental per a adults (CSMA).

Com és el procés d’atenció sanitària del 061 d’atenció al suïcidi?

  • Tot comença amb una trucada al 061, que s’atén des d’una de les oficines del SEM. La trucada pot ser feta per la persona afectada, els familiars, els amics o qualsevol altra persona propera a la víctima. 
  • Els operadors gestionen la trucada i la deriven a la unitat especialitzada en conductes suïcides.  
  • El personal sanitari especialitzat assisteix l’usuari.  
  • Durant l’assistència in situ, el professional assigna a l’usuari el recurs més adequat: resol l’assistència mitjançant un consell sanitari telefònic i determina la necessitat d’activar el codi suïcidi enviant una unitat mòbil.  
  • Quan la trucada requereix la mobilització d’un equip assistencial, una unitat es desplaça fins al lloc on es troba la víctima per assistir-la, estabilitzar-la i, si cal, traslladar-la a un centre sanitari. 

Aquest servei s’inscriu dins del Pla de prevenció del suïcidi de Catalunya 2021-2025 (PLAPRESC), que té com a objectiu millorar la detecció i l’abordatge de la conducta suïcida per reduir la taxa de temptatives i de mort per suïcidi.


Font: Canal Salut

Advertisement
Aquesta entrada ha esta publicada en Eap Montserrat. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.