5 de maig de 2021, Dia Mundial d’Higiene de Mans

Rentarse_mans.jpg_563309836Diversos estudis mostren com les mans actuen de vector en la transmissió d’infeccions, o bé contaminant les superfícies que amb posterioritat tocaran els mateixos malalts, o bé en contactar amb superfícies o objectes contaminats i tocar després els malalts sense haver fet una higiene prèvia.

L’acció per evitar que les mans actuïn com a vector sobre la qual hi ha més proves científiques, i que es recomana amb més freqüència, és la fricció de les mans amb preparats alcohòlics abans i després del contacte directe amb els pacients. Tant l’Organització Mundial de la Salut (OMS) com els Centers for Diseases Control and Prevention (CDC) concedeixen a aquesta acció un grau d’evidència científica màxim (IA).

Per aconseguir la millora en l’adhesió d’aquest procediment, l’OMS proposa que s’engeguin campanyes ben organitzades en les quals mitjançant un abordatge multimodal es formi els treballadors sanitaris, se’ls informi, se’ls ho recordi, se’ls avaluï, se’ls observi, se’ls impliqui, etc. I no només cal fer-ho amb els treballadors sanitaris, sinó també amb els polítics, els gestors, els líders del sistema sanitari, i amb les associacions de malalts i la ciutadania, que d’una forma o una altra poden influir en el compliment d’aquest procediment.


Dia Mundial 2021

SAVE LIVES: Clean Your Hands 

Campanya de l’OMS «SALVEU VIDES: renteu-vos les mans» 

5 de maig de 2021, Dia Mundial d’Higiene de Mans

Aconseguir la higiene de mans en el punt d’atenció

La campanya mundial “Salveu vides: renteu-vos les mans”, que es va posar en marxa el 2009 i es va celebrar el 5 de maig (Dia Mundial de la Higiene de Mans), té com a objectiu mantenir la promoció, la visibilitat i la sostenibilitat mundials de la higiene de mans en l’atenció sanitària i d’unir les persones en suport de la millora de la higiene de mans a tot el món.

Per al Dia Mundial de la Higiene de Mans 2021, l’OMS fa una crida als professionals i centres sanitaris per aconseguir una actuació eficaç en higiene de mans en el punt d’atenció, un espai que reuneix tres elements: el pacient, el treballador sanitari i l’atenció o tractament que implica el contacte amb el pacient o el seu entorn. Per ser eficaç i prevenir la transmissió de microorganismes infecciosos durant l’atenció mèdica, la higiene de mans s’ha de fer al moment oportú (en cinc moments específics) i de la manera més eficaç (mitjançant la tècnica adequada) amb productes fàcilment disponibles) al lloc mateix on es presta l’assistència, la qual cosa s’aconsegueix mitjançant l’estratègia per a la millora de la higiene de mans multimodal de l’OMS.

Eslògan: Segons que salven vides: renta’t les mans!

HM-2021-gif

Objectius de la campanya:


Crides a l’acció per al 5 de maig de 2021:

  • Professionals sanitaris: ara més que mai: renteu-vos les mans al lloc on presteu atenció sanitària.
  • Professionalsde prevenció i control d’infeccions: lidereu la higiene de mans al centre sanitari.
  • Administradors de serveis d’atenció sanitària: garantiu que hi hagi subministraments d’higiene de mans en tots els centres sanitaris.
  • Responsables polítics: invertiu ara per garantir la higiene de mans a tothom.
  • Pacientsi famílies: ajudeu-nos a ajudar-vos: renteu-vos les mans.
  • Personal sanitari que vacuna: renteu-vos les mans a cada vacuna que administreu.
  • Tothom: feu de la higiene de mans un hàbit: ens protegeix a tots.

SALVEU VIDES: Renteu-vos les mans en el context de la COVID-19

La pandèmia de la COVID-19 ha permès visibilitzar i estendre la pràctica de la higiene de mans com una de les mesures més eficaces en el control i prevenció de les infeccions. El programa d’higiene de mans del Departament de Salut ha difós les mesures per millorar aquesta bona pràctica assistencial per contribuir a la prevenció de la transmissió del coronavirus SARS-CoV-2.

El Departament de Salut, afegint-se a l’OMS, celebra aquest 5 de maig de 2021 fa una crida als professionals i centres sanitaris per aconseguir una actuació eficaç en higiene de mans al punt d’atenció. També amb el reconeixement de la tasca tan important que desenvolupen tots els professionals sanitaris i no sanitaris en l’atenció prestada als malalts per la COVID-19 i en la prevenció de la transmissió del coronavirus.

El programa d’higiene de mans, vol aprofitar aquest esdeveniment, perquè la pràctica de la higiene de mans es mantingui en el temps i es prioritzi en tots els centres assistencials, sanitaris i socials com a objectiu fonamental de la qualitat en l’atenció diària i de prevenció de les infeccions i la disseminació de bacteris multiresistents.

Esperem que aquest 5 de maig faci perdurar l’adhesió a la higiene de mans entre els professionals i que la ciutadania es conscienciï que un rentat de mans freqüent contribueix a prevenir la transmissió de les infeccions.

Aquesta entrada s'ha publicat en Dia Mundial, Eap Montserrat, Seguretat dels pacients i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.