29 d’octubre. Dia Mundial de l’Ictus

dm-ictus540x540.jpg_1810791531El 29 d’octubre se celebra el Dia Mundial de l’Ictus. La iniciativa, impulsada per l’Organització Mundial de l’Ictus (OMI), té com a objectiu sensibilitzar la població en la prevenció i el tractament d’aquesta malaltia, que cada any afecta prop de 15 milions de persones arreu del món.Enguany, amb el lema “1 de cada 4 de nosaltres patirà un ictus. No siguis l’1”, la campanya se centra en la importància de prevenir la malaltia mitjançant algunes mesures:

  • Controlar la pressió arterial. La meitat dels casos d’ictus estan lligats a la hipertensió arterial. Convé, per tant, conèixer els valors de pressió arterial i controlar-los mitjançant canvis en l’estil de vida i medicació, si cal.
  • Fer activitat física. Prop d’un terç dels accidents vasculars cerebrals es produeixen en persones que no fan prou exercici, és a dir, un mínim d’entre 20 i 30 minuts d’activitat física moderada cinc dies a la setmana.
  • Mantenir una alimentació sana i equilibrada. Gairebé una quarta part dels ictus s’associen a una alimentació poc saludable. Es recomana augmentar el consum de fruita i verdura fresca i reduir el d’aliments processats.
  • Reduir el colesterol. Més d’un de cada quatre accidents cerebrovasculars es relacionen amb nivells alts del colesterol conegut com a “dolent”. Introduir alguns canvis en l’estil de vida, com ara reduir el consum de greixos saturats, i fer activitat física, així com prendre medicaments, si és necessari, poden ajudar a controlar-lo.
  • Mantenir un pes saludable. Prop d’un de cada cinc casos d’ictus s’associen al sobrepès i l’obesitat. Per això, cal mantenir un pes saludable en funció de l’índex de massa corporal.
  • Deixar de fumar i evitar els ambients amb fum. Gairebé un de cada quatre accidents vasculars cerebrals tenen a veure amb el consum de tabac. Demanar ajuda per abandonar aquest hàbit perjudicial incrementa les possibilitats d’èxit.
  • Reduir el consum d’alcohol. Més d’un milió dels casos d’ictus estan lligats a un consum excessiu d’alcohol. En cas que se’n begui, cal limitar-lo al màxim.
  • Detectar i tractar la fibril·lació auricular. Les persones amb fibril·lació auricular tenen cinc vegades més risc de patir un accident cerebrovascular que la resta. A partir dels 50 anys convé vigilar si es pateix la malaltia.
  • Controlar la diabetis. Patir diabetis augmenta la predisposició a tenir un ictus. A més, les dues malalties comparteixen alguns factors de risc, com ara l’alimentació poc saludable i la manca d’activitat física.
  • Gestionar l’estrès i la depressió. Quasi un de cada sis accidents vasculars cerebrals s’associen a una manca de benestar mental.

 


World Stroke Day
Aquesta entrada s'ha publicat en Dia Mundial, Eap Montserrat, ICTUS i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.