Tornar a la feina

tornar_feina.jpg_191393041El retorn a la feina desprès del període de vacances suposa, en la majoria dels casos, tornar a un entorn de demandes i exigències i a un ritme que fa canviar bruscament els hàbits de les últimes setmanes. Cal integrar-se en l’activitat professional com més aviat millor. Si podeu, feu-ho recolzant-vos amb una bona dosi de comunicació amb els vostres companys.

Incorporeu-vos de manera positiva, concentrant-vos en els aspectes favorables del vostre treball, amb energia renovada, considerant la tornada a la feina com el retrobament amb la normalitat, acceptant el treball com un mitjà per guanyar-se la vida i sentint-vos productius.

Consells pràctics: Fer esport i mantenir el cos en forma, realitzar activitats que alliberin és un excel·lent aliat de la salut física i mental, ja que l’organisme allibera unes substàncies anomenades endorfines que redueixen el cansament provocat per l’estrès. Mantenir una alimentació equilibrada, descansar adequadament, realitzar exercicis de relaxació i compartir les preocupacions o inquietuds amb les persones més properes us ajudaran a sentir-vos millor.


Sigueu actius. Recordeu de fer, com a mínim, trenta minuts d’activitat física diària!

Les persones que fan activitat física regular de manera moderada:

  • Milloren la concentració mental, la resistència, el temps de reacció i la memòria.
  • Augmenten el nivell d’alerta.
  • Milloren la relació amb els companys de feina.
  • Augmenten la satisfacció en la feina (més que les persones no actives).
  • Milloren el rendiment.

Si teniu una feina sedentària, l’activitat física esdevé encara més important.

L’efecte positiu de l’activitat física s’obté acumulant minuts actius al llarg del dia:

  • Aneu a treballar a peu o en bicicleta.
  • Si us desplaceu en transport públic, baixeu una parada abans i acabeu el recorregut caminant.
  • Pugeu i baixeu per les escales en lloc d’utilitzar l’ascensor.
  • Feu una volta a l’hora d’esmorzar o dinar.

Alimenteu-vos de forma saludable

Respecteu l’horari i el nombre d’àpats (entre tres i cinc al dia).

Si opteu per dinar en un restaurant o bé al menjador de l’empresa, feu una tria equilibrada o escolliu plats únics. Modereu la mida de les racions, sobretot si la feina és sedentària.

En cas que us porteu el dinar en carmanyola, el més pràctic és preparar plats únics que incloguin farinacis o llegums, verdures i carns i acompanyar-los preferentment amb amanida, fruita fresca, pa i aigua.

Si feu ús de les màquines expenedores escolliu aliments amb baix contingut de greix, sal i sucres (prioritzeu entrepans, fruita seca, iogurts, etc.).

Beveu aigua sovint, sobretot si treballeu en ambients secs.


Informació relacionada

Aquesta entrada ha esta publicada en Alimentació, Alimentació Saludable, Eap Montserrat, Salut Laboral. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.