Automedicació i ús responsable dels medicaments

Carol Rovira, coordinadora de Farmàcia del SAP Bages-Berguedà-Solsonès ens parla sobre l’ús responsable dels medicaments.

L’automedicació és l’utilització de medicaments per iniciativa pròpia sense cap intervenció per part del metge.

L’automedicació responsable pot ser convenient només si l’utilitzeu per tractar símptomes menors com ara el dolor lleu, l’acidesa d’estómac, el refredat, etc. i durant un temps limitat. En cas de dubte, es recomana consultar al farmacèutic.

Encara que un medicament no requereixi recepta mèdica es podria donar el cas que resulti perjudicial en determinades situacions. No deixa de ser un medicament pel fet que no es vengui amb recepta mèdica.

Foto de Irvyn Roho con Hache http://bit.ly/11svdsK

Foto de Irvyn Roho con Hache http://bit.ly/11svdsK

L’automedicació amb medicaments que requereixen recepta (aquells que han de ser prescrits per un metge obligatòriament) és una pràctica desaconsellada. Per exemple, està completament desaconsellat que prengueu antibiòtics per iniciativa pròpia davant la sospita d’una infecció. Per què?

automedicació

 

 

 

Doncs perquè l’automedicació sense control mèdic o farmacèutic comporta una sèrie de riscos per la salut, com són els següents:

 • Toxicitat: els medicaments poden tenir efectes secundaris, reaccions adverses i en algun cas fins i tot provocar una intoxicació.
 • Manca d’efectivitat: el medicament no fa l’efecte esperat perquè s’utilitza en situacions en les que no està indicat. Per exemple, de vegades es prenen antibiòtics per tractar processos vírics (refredat, grip…) davant dels quals no són efectius.
 • Alguns medicaments poden causar dependència o addicció.
 • Emmascarament de processos clínics greus i per tant retard en el diagnòstic i tractament. De vegades els medicaments no usats de la forma correcta per desconeixement, poden ocultar els símptomes que ajudarien a diagnosticar una malaltia i endarrereixen el diagnòstic.
 • Interaccions amb altres medicaments o aliments que esteu prenent: podeu potenciar o disminuir l’efecte del medicament si els preneu conjuntament amb determinats aliments o altres medicaments.
 • Resistències als antibiòtics. Si useu antibiòtics de forma excessiva, pot fer que els microorganismes desenvolupin mecanismes de defensa davant d’aquests medicaments de manera que deixin de ser eficaços.

Automedicació 2Malgrat tot, podeu evitar aquests riscos seguint uns consells bàsics sobre automedicació:

 1. No prengueu cap medicament que hagi de ser prescrit per un metge sense la seva supervisió.
 2. Demaneu consell al farmacèutic sempre que vulgueu prendre medicaments que no requereixen recepta mèdica.
 3. Si esteu embarassada, en període d’alletament matern, en presència de malalties cròniques o si es tracta de nens, consulteu sempre al metge abans de prendre cap medicament
 4. L’automedicació ha de tenir una durada raonable. Si els símptomes continuen o empitjoren consulteu el metge.
 5. Informeu sempre al metge i/o farmacèutic de tots els medicaments que preneu o heu pres, incloses les herbes medicinals, les vitamines, els suplements dietètics, els medicaments d’homeopatia, etc.
 6. Llegiu i conserveu el prospecte de tots els medicaments. És important saber què preneu, perquè ho preneu, com i quan ho heu de prendre.
 7. Conserveu els medicaments en el seu embalatge original. Conté informació important com la caducitat, el lot de fabricació, si s’ha de guardar en nevera, etc. A més a més, l’embalatge protegeix el medicament i garanteix la seva adequada conservació.
 8. Eviteu el consum d’alcohol mentre estigueu prenent medicaments perquè pot afectar la vostra capacitat de reacció, per exemple en la conducció de vehicles o en la realització d’altres activitats perilloses.

Tots som responsables de fer un ús prudent i segur de la medicació.

Aquesta entrada s'ha publicat en Eap Montserrat, Medicaments, Publicació compartida, Tractaments i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.