Día Mundial de la Actividad Física

activitat fisica

Millorar la salut

Practicar activitat física de manera regular és una eina efectiva de millora de la salut i la qualitat de vida, alhora que suposa un factor protector per a diferents trastorns crònics (hipertensió, diabetis, dolors musculars…) i patologies (malalties de l’aparell circulatori i càncer, principalment). Fer exercici també millora la salut mental.

Segons dades de l’Enquesta de salut de Catalunya, el percentatge de població de 15 a 69 anys que practica una activitat física saludable és del 67,8%. El percentatge és més alt en homes (70,5%) que en dones (65,1%). Les dones practiquen més activitat física moderada. Els homes, sobretot els més joves, són els que practiquen més activitat física d’alta intensitat.

Contra el sedentarisme

El sedentarisme és el tercer factor de risc de mort als països occidentals. La Generalitat té en marxa diverses actuacions per prevenir les més 3.000 morts anuals a Catalunya que es relacionen amb el sedentarisme, entre elles el PAFES, una línia estratègica del Departament de Salut i de la Secretaria General de l’Esport. Consisteix a informar les persones sedentàries dels consells sobre activitat física saludable en els centres d’atenció primària.

El sedentarisme ha disminuït entre el 2006 i el 2014 en un 7,1%. Segons l’OMS, la despesa sanitària anual d’una persona sedentària és entre 150 i 300 euros superior a la d’una persona activa.

Infants més actius

Pel que fa als infants i adolescents de 3 a 14 anys, un 37,5%  té un estil d’oci actiu, és a dir, cada dia de la setmana fa com a mínim una hora d’activitat física extraescolar o juga al parc o al carrer. El percentatge és superior en els nens i disminueix segons augmenta l’edat. Un 57,7% acostuma  anar caminant a l’escola, un 10,7% va en transport públic i un 1,5% en bicicleta.

800 rutes recomanades

La Secretaria General de l’Esport (SGE) ha adaptat a l’entorn Wikiloc les rutes saludables dissenyades i validades pel Pla d’activitat física esport i salut (PAFES) per tal de facilitar-hi l’accés a tots els ciutadans. Dins l’apartat Rutes Catalunya – PNPAF – PAFES, es troben les més de 800 rutes recomanades, que sumen un total de 2.800 km en 258 municipis catalans.

Xarxes socials

Es pot trobar tota la informació i materials de la campanya del DMAF a la pàgina web específica esport.gencat.cat/gentactiva, i es pot seguir la participació arreu de Catalunya a través del twitter @GentActiva i el facebook GentActiva amb l’etiqueta #gentactiva.


 gencat.cat - Informació, tràmits i serveis de la Generalitat de Catalunya

Aquesta entrada ha esta publicada en Activitat Física, Dia Mundial de l’Activitat Física, Eap Montserrat, gencat.cat, Salut Comunitària. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.