“L’article 8 de la Llei 21/2000, de 29 de desembre, sobre els drets d’informació concernent a la salut i l’autonomia del pacient, i la documentació clínica, fa referència al document de voluntats anticipades (DVA) que també és conegut com a testament vital. Aquest és un document dirigit als metges que atenen un pacient amb una malaltia que el pot deixar incapacitat. Amb el document la persona malalta deixa constància de la seva voluntat sobre les instruccions que el metge caldrà que tingui en compte si es produeix la incapacitació. Maribel Martín, treballadora social de l’EAP Sant Quirze de Besora i de l’EAP Sant Hipòlit de Voltregà, explica en què consisteix aquest document.”
El DVA és un document el contingut del qual consisteix en unes instruccions que doneu al vostre metge en què determineu quin tipus d’atenció mèdica desitgeu rebre o no al final de la vida, si us trobeu en una situació d’incapacitat per prendre decisions i comunicar-vos.
Per què el feu? Perquè el metge sàpiga quins són els vostres desitjos i valors, cosa que li permetrà respectar-los i tenir-los en compte a l’hora de prendre decisions.
Heu de saber que qualsevol persona major d’edat i amb plena capacitat pot redactar un DVA i que un bon moment per fer-lo és abans que la malaltia hagi evolucionat gaire. És convenient que el DVA l’hàgiu formulat per escrit, datat i signat a mà i que el formalitzeu legalment.
En principi, el DVA no està limitat en el temps, és a dir, no caduca. A més, el DVA es pot actualitzar en qualsevol moment i i se’n poden fer modificacions.
El DVA té efecte amb el pacient en vida i, per això, es diferencia, per exemple d’un testament sobre la propietat, que té efecte després de la mort.
Una malaltia terminal que pot impedir al pacient prendre decisions o comunicar-se, un coma o un estat vegetatiu permanent, la demència severa o l’estat posterior a un accident cerebrovascular massiu, són alguns exemples d’estats físics que cal valorar a l’hora de pensar en un DVA.
Per tant, el DVA pot ajudar el professional que us atén a ser més respectuós amb els vostres valors i desitjos.
Com a pacient, teniu dret a rebre informació del metge sobre la malaltia i sobre els riscos i beneficis de les diverses opcions de tractament.
Per això, si voleu, podeu rebutjar certs procediments mèdics que considereu agressius o que tenen com a objectiu el manteniment de la vida i no la curació.
El DVA és també una eina perquè esdevingueu actiu i responsable pel que fa a les decisions mèdiques que us afecten.
Les voluntats anticipades es poden expressar verbalment, però les instruccions escrites són més efectives perquè disminueixen la possibilitat que metges, familiars, amics i advocats, per exemple, tinguin qualsevol dubte sobre les vostres decisions.
A més de protegir el vostre dret a decidir, el document de voluntats anticipades us ajuda a evitar que la família i les amistats tinguin l’angoixa d’haver de decidir per vosaltres.
Naturalment, heu de saber que la qualitat de l’atenció mèdica que rebreu mai no es veurà afectada pel fet que hàgiu escrit un DVA o no.
A continuació, us donem alguns exemples de procediments que podeu rebutjar:
- Intervenció quirúrgica.
- Quimioteràpia sense garanties de curació.
- Reanimació cardiopulmonar (RCP).
- Mesures de suport vital (ventilació mecànica, via d’alimentació intravenosa, diàlisi, etc.).
Consideracions sobre el document de voluntats anticipades
Cal que tingueu en compte les qüestions següents si redacteu un DVA:
- Heu de designar formalment un representant i, si ho desitgeu, una altra persona com a substituta. També heu de disposar de tres testimonis.
- També podeu especificar, al DVA, altres consideracions com ara: ratificar la voluntat de donar els òrgans, etc.
- El representant, familiar o no, és l’interlocutor vàlid amb els professionals i ha de saber quins són els vostres valors i desitjos.
- Els testimonis els heu de designar vós que redacteu el document, i només un pot tenir relació de parentiu o vincles de relació patrimonial.
- El representant i els testimonis que hàgiu escollit han de signar el mateix document de voluntats anticipades en presència vostra.
Qui us pot ajudar a redactar el DVA?
Els professionals sanitaris dels centres d’atenció primària de salut (CAP) us ajudaran a redactar-lo perquè tenen el coneixement i la formació necessaris per informar-vos i orientar-vos sobre tot això.
Per acabar el tràmit, un cop el document hagi estat formalitzar es registrarà a la vostra història clínica i al Departament de Salut.
El registre del DVA garanteix la consulta telemàtica, la confidencialitat de la informació i l’accessibilitat del metge, les 24 hores del dia, al document.