Vacunacions

Una vacuna és una preparació que s’obté a partir d’un microorganisme o un dels seus derivats. Quan s’administra, proporciona una informació a l’organisme i el capacita per poder-se defensar contra una infecció determinada.

Cada vacuna immunitza contra una malaltia concreta. Hi ha, però, vacunes que combinades protegeixen de més d’una malaltia: són diverses vacunes juntes en un sol preparat.

Les vacunes es fabriquen a partir d’antígens. L’antigen és una molècula que pot induir a la formació de defenses, ja que el sistema immunitari el reconeix com una amenaça.

El Departament estableix el calendari vacunal que ha de rebre la població de Catalunya i que es va modificant sobre la base de l’evidència científica. El darrer canvi es va produir al juliol de 2016. El nou calendari ajusta les edats d’administració d’algunes dosis de vacunes i incorpora dues vacunes a la primera infància: la vacuna contra el pneumococ i la vacuna contra la varicel·la.

També, per prevenir la propagació internacional de les malalties, és important complir les recomanacions de vacunacions que estableix l’Organització Mundial de la Salut als viatgers internacionals. Podeu trobar més informació a la fitxa viatges i oci o us podeu informar a les Unitats de vacunacions internacionals.


 

Que és un calendari de vacunacions?

 • El calendari especifica quines vacunes es recomanen, a quina edat i de quines malalties protegeixen.
 • Les vacunes recomanades al calendari de vacunacions de Catalunya són gratuïtes.
 • El calendari vigent (2016) protegeix contra 15 microorganismes mitjançant 12 vacunes.

calendari_vacunacions_complert

Calendari de vacunes sistemàtiques [JPGPDF]

També s’apliquen a l’edat adulta com a dosis de record. Actualment, a Catalunya, aquestes vacunes són l’antitetànica i l’antidiftèrica.

Les vacunes no sistemàtiques, en canvi, no s’inclouen al calendari de vacunacions perquè només estan indicades per a determinades persones o sectors de població i en determinades situacions especials:

 • La professió o ocupació pot representar una indicació per a algunes vacunes. Per exemple, la vacuna antihepatitis B en professionals sanitaris.
 • Algunes situacions clíniques comporten que s’apliquin vacunes. Per exemple, la vacuna antivaricel·losa en alguns casos d’immunosupressió.
 • Les persones que viatgen a determinades zones poden estar exposats a malalties inexistents o de baixa incidència en el seu país. Les vacunes que cal recomanar depenen en cada cas de la zona i el tipus de viatge, i també de les característiques del viatger.
 • La dona en edat fèrtil que sigui susceptible de patir una infecció pel virus de la rubèola ha de ser vacunada contra la rubèola.

La contraindicació en les vacunes significa que el risc de reaccions adverses que es pot produir quan s’administra la vacuna és superior al risc de patir la malaltia. Amb les vacunes actuals el nombre de reaccions adverses és molt reduït. Tot i així, existeixen contraindicacions, basades en consideracions teòriques, que en alguns casos no han estat confirmades. D’aquesta manera, el nombre de contraindicacions veritables és, a la pràctica, molt limitat.

Les contraindicacions més importants que cal assenyalar són:

 • Hipersensibilitat (anafilaxi) a una dosi anterior o als components de la vacuna: les vacunes estan formades per substàncies que, potencialment, poden actuar com a al·lèrgens. Es pot tractar del mateix antigen vacunal, dels elements utilitzats en la preparació, ja siguin els antibiòtics, els conservants o altres components.
 • Encefalopatia d’etiologia desconeguda, apareguda en els set dies posteriors a la vacunació amb una vacuna amb component de tos ferina, contraindica dosis posteriors de vacunes que continguin el component de la tos ferina.

També hi ha contraindicacions temporals, que, en el cas de vacunes atenuades, són:

 • Embaràs.
 • Administració d’immunoglobulines o productes que en continguin (plasma, transfusions sanguínies, productes hemàtics, entre d’altres). L’administració d’anticossos passius pot interferir en la resposta immunitària de les vacunes.
 • Immunosupressió severa: les immunodeficiències primàries (des del naixement) i les secundàries (adquirides), tant si són conseqüència d’una malaltia com si són causades pel tractament amb fàrmacs, com ara els corticoides o la radioteràpia.
  Una malaltia moderada o greu amb febre o sense és una contraindicació temporal a la vacunació.

App ivacunes

Ja està disponible l’app que permet millorar el seguiment i el control del calendari de vacunacions i registrar el calendari de cadascun dels membres de la família.

A l’app també s’hi pot consultar:

 • El calendari de vacunes oficial del Departament de Salut
 • Informació sobre cada vacuna
 • La data en què s’han de posar les properes dosi (que l’app la calcularà en funció de l’edat de les persones que informeu a l’app)
 • Informació de les malalties que estareu protegits amb una correcta vacunació.
 • A més de les vacunes sistemàtiques (aquelles que estan indicades per a tota la població, a partir de l’edat infantil, i que s’apliquen d’acord amb el calendari de vacunació vigent aprovat pel conseller o consellera de Salut) també hi ha informació de les vacunes no sistemàtiques (indicades per a determinades persones o sectors de població i en determinades situacions especials, per exemple les vacunes que s’administren quan es viatja).

L’app està promoguda per l’Agència de de Salut Pública de Catalunya, amb la col·laboració de la Fundació TIC Salut i Sanofi Pasteur MSD, SA.

Per descarregar-la buscar “ ivacunes” a:

 

Aquesta entrada ha esta publicada en Calendari de vacunacions, Canal Salut, Eap Montserrat, gencat.cat, Vacunacions, Vacunes. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.