Radiació > Codi Europeu Contra el Càncer

punt9.png_796588395La radiació és energia en forma d’ones o partícules. La radiació es pot dividir en dos tipus principals: ionitzants i no ionitzants. La radiació que té prou energia per trencar els enllaços químics i crear ions es denomina com “radiació ionitzant”. Per danys en l’ADN d’una cèl·lula, que pot causar mutacions, que si es transmeten a través de les noves generacions de cèl·lules, en última instància, poden conduir al càncer o altres efectes nocius per a la salut. La radiació ionitzant pot ser en forma de partícules, com ara partícules alfa o neutrons, o en forma de raigs, com ara raigs gamma o raigs-X.

Tots estem exposats a diferents quantitats de radiació ionitzant de diverses fonts, tant naturals (còsmica o terrestre) i l’home (per exemple, els usos mèdics, l’energia nuclear, les seqüeles de les proves d’armes nuclears fa molts anys). La radiació ionitzant s’utilitza per diagnosticar i tractar malalties. La seva quantia individual d’exposició a radiacions ionitzants depèn dels diferents aspectes de la seva vida, com on viu, si ha rebut radioteràpia com a part d’un procediment mèdic, o si el seu treball implica exposició a la radiació; les exposicions típiques a la radiació es descriuen més endavant.

La radiació òptica inclou la llum, infrarojos i ultraviolats (UV). La radiació UV pot danyar les cèl·lules vives i causar càncer de pell.

La radiació no ionitzant no té prou energia per danyar l’ADN de la mateixa manera que la radiació ionitzant, però sí que pot fer una transferència d’energia al teixit o material, per exemple per escalfament. Així és com funcionen els forns microones. La radiació no ionitzant es compon de camps elèctrics i magnètics, per exemple, microones i ones de ràdio, així com camps de baixa freqüència generats pels aparells elèctrics i línies elèctriques.Imatge i font: Canal Càncer
Aquesta entrada ha esta publicada en Canal Salut, Càncer, Contaminants, Dia Mundial Contra el Càncer 2016, Eap Montserrat, Medi Ambiet, Radiació. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.