Eviteu l’exposició excesiva al sol > Codi europeu contra el càncer

Sabies que?

punt7.png_1658547991Les radiacions ultraviolades A i B formen part de l’energia que emet el sol. Aquestes radiacions també es poden produir amb llums per a bronzejar. L’exposició a les radiacions ultraviolades sense cap tipus de protecció cutània pot produir l’envelliment prematur de la pell i causar lesions que podrien conduir a un càncer de pell, com és el melanoma.

La pell té memòria

La pell té memòria i els seus efectes són acumulatius i progressius. S’ha demostrat que l’acumulació de cremades solars al llarg dels anys és la causa més important de l’aparició de melanoma en l’edat adulta.

El càncer de pell tipus melanoma és el càncer que més augmenta

Encara que el melanoma és un dels càncers menys freqüents, és el càncer que està augmentant més en els últims anys.

El melanoma és el càncer de pell més agressiu. És una malaltia poc freqüent però amb una morbiditat i una mortalitat elevades. A Catalunya, se’n diagnostiquen uns 772 casos (426  en dones i 346 en homes) cada any i representa el 2,7% de tots els tumors en les dones i l’1,5% en els homes.  Una de cada 99 dones i un de cada 91 homes desenvoluparà un melanoma de pell al llarg de la vida.

El factor de risc més important de melanoma són les cremades solars.

El melanoma està associat a les cremades solars. El risc de cremades és major quan l’exposició solar és intermitent però intensa, com és típic de les vacances. Les conseqüències són especialment greus en els nens i els adolescents que tenen un major risc de cremades, ja que la seva pell és molt més sensible a les radiacions ultraviolades. També, les persones de pell molt blanca, d’ulls blaus o verds i cabell ros o pèl-roig que tenen dificultat per bronzejar-se i facilitat per cremar-se desprès de prendre el sol, tenen un major risc de desenvolupar  un melanoma ja que són més sensibles a les radiacions ultraviolades.

Altres factors de risc: Antecedents personals i/o familiars de melanoma.

Les persones que han tingut un melanoma tenen un major risc de patir un nou melanoma. També, les persones amb antecedents familiars d’aquesta malaltia tenen un major risc de desenvolupar-lo.

La majoria dels casos de càncer de pell es podrien evitar.

Més del 80% dels casos de càncer de pell es podrien prevenir evitant una exposició intensa al sol i evitant les cremades solars, especialment durant la infantesa i l’adolescència.

Estar bronzejat no es un signe de salut.

El fet que la pell canvií de color és senyal que s’ha produït un dany a la pell. La vermelló i el bronzejat són unes reaccions de defensa que té la pell davant l’agressió que li produeix l’exposició intensa a les radiacions ultraviolades.

El “sol artificial” no és mes segur que el sol.

Com el sol, les llums per a bronzejar emeten radiacions ultraviolades A i B, i tenen els mateixos efectes que el sol de migdia en quant a l’envelliment de la pell i el risc de càncer de pell.

Les llums per a bronzejar no són una alternativa segura al bronzejat per efecte directe del sol, i no redueixen la possibilitat de cremades solars i el desenvolupament, posterior, d’un melanoma.

Els efectes sobre l’envelliment de la pell són irreversibles

L’efecte més immediat de l’exposició intensa a les radiacions ultraviolades, tant provinent del sol com dels llums bronzejadors, és l’envelliment prematur de la pell per pèrdua d’elasticitat i ressecament, i l’aparició de taques i arrugues.

L’aplicació de productes fotoprotectors per a les radiacions ultraviolades A i B no es pot considerar una manera totalment segura de protegir la pell, ni un mitjà per perllongar l’exposició al sol.

Els filtres solars poden ser útils per protegir la pell dels raigs del sol. No obstant això, no protegeixen al 100%. Es per això que per evitar les cremades solars es recomana l’ús de productes fotoprotectors solars com cremes o gels juntament amb l’ombra o la roba. Mai s’ha d’usar aquests productes per passar més estona al sol.


Quines son les principals mesures de prevenció del càncer de pell?

Per gaudir del sol de manera saludable es recomana:

 • Començar a prendre el sol de manera gradual i evitar l’exposició prolongada i les hores de màxima intensitat, entre les 12:00 i 16:00 hores, especialment durant els mesos d’estiu.
 • Estar-se majoritàriament en zones d’ombra quan es fan activitats a l’aire lliure, especialment en les hores del migdia.
 • Cobrir-se el cos amb roba i utilitzar gorra o barrets d’ala ampla, per protegir també coll i orelles, és la millor manera de protegir la pell contra les radiacions ultraviolades quan no s’està a l’ombra. Dur ulleres de sol que bloquegin a ser possible el 100% de les radiacions ultraviolades A i B i , millor si tenen banda lateral.
 • Utilitzar un producte amb factor de protecció a les radiacions solars A i B elevat (superior a 20) adequat al tipus de pell. Aplicar-la en quantitat suficient per tot el cos, una estona abans de l’exposició solar, sense oblidar les orelles, el nas i els llavis. Renovar periòdicament després de banyar-se o si se sua molt.
 • Beure aigua per evitar la deshidratació.
 • Evitar prendre el sol si es pren medicació fotosensible (consulteu la fitxa tècnica del medicament).
 • Es important protegir-se de l’exposició intensa al sol tot l’any, no sols durant l’estiu.
 • Tot i que estigui ennuvolat o no faci massa calor es necessari protegir la pell, doncs els núvols no bloquegen les radiacions ultraviolades. Les cremades es deuen a l’exposició als raigs ultraviolats, i l’efecte tèrmic, en canvi, a la radiació infraroja, per tant, el fet de no patir calor no vol dir que s’eviti la cremada solar.

Aquestes recomanacions són especialment importants dur-les a terme en infants, ja que la seva pell és extremadament sensible a les radiacions solars, i el seu risc de cremades solars és molt alt i, també, en les persones de pell molt blanca que tenen dificultat per bronzejar-se i facilitat per cremar-se quan prenen el sol.

Els infants petits, es preferible que estiguin a l’aire lliure a primera hora del matí o a última hora de la tarda, i evitar-ho durant les hores de màxima intensitat solar. Cal evitar el sol directe al cap de l’infant mitjançant l’ús de una gorra,  i en el cotxe eviteu que els doni el sol directe utilitzant cortines para-sol a les finestres. Durant el primer any de vida dels infants no s’aconsella la utilització de productes fotoprotectores solars.


Què més cal tenir en compte?

A la platja, l’aigua i la sorra reflecteixen la llum i per tant, augmenten la intensitat de les radiacions solars. El mateix passa a la muntanya, amb més altitud o amb la neu.

La roba mullada protegeix menys que quan està seca, de fet les samarretes de cotó mullades protegeixen un 50% menys que si estan seques.

No es recomana utilitzar les llums per a bronzejar en:

 • menors de 18 anys,
 • persones amb la pell clara o que tenen moltes pigues
 • persones amb facilitat de cremar-se
 • que han tingut un càncer de pell o amb antecedents familiars de càncer de pell
 • si s’està prenent un medicament que augmenta la sensibilitat a les radiacions ultraviolades

En cas d’utilitzar les llums per a bronzejar s’han d’adoptar les mesures de fotoprotecció i no excedir el temps d’exposició recomanat en les normes d’utilització de l’aparell.Imatge i font: Canal Càncer

Aquesta entrada ha esta publicada en Canal Salut, Càncer, Dia Mundial Contra el Càncer 2016, Eap Montserrat, Exposició Solar. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.