Contaminants > Codi europeu contra el càncer

punt8.png_1658547991Respecteu estrictament les normes i mesures preventives i de seguretat relacionades amb l’exposició a substàncies cancerígenes.

Hi ha molts milers de substàncies artificials o naturals en el medi ambient, fins i tot en el lloc de treball, algunes dels quals tenen el potencial de causar càncer. Moltes d’aquestes substàncies són productes químics.

Reduir l’exposició a substàncies causants de càncer depèn d’una combinació d’accions i polítiques dels governs per protegir els seus ciutadans de les substàncies nocives, i les accions i responsabilitats de les persones a seguir el consell. El control de les substàncies químiques que causen càncer, en el lloc de treball, en el medi ambient en general o a la llar requereixen d’aquests dos tipus d’accions.

Els governs han de definir les polítiques i posar en marxa reglaments (per exemple, límits de protecció, zones de seguretat, la prohibició de les substàncies químiques) i vigilar el compliment d’aquestes normes; els fabricants i altres indústries necessiten adaptar els seus processos per complir amb les regulacions; i els ocupadors han de proporcionar mesures de protecció per als seus treballadors (per exemple, equip de protecció). Com per exemple, laDirectiva Europea 2004/37/CE 4 sobre la protecció dels treballadors contra els riscos relacionats amb l’exposició a agents carcinògens o mutàgens durant el treball, estableix que l’empresari ha d’avaluar regularment i gestionar el risc d’exposició a agents carcinògens per prevenir l’exposició dels treballadors; generar informació del nombre de treballadors exposats,mesures preventives, etc., a disposició de l’autoritat competent si així ho sol•licita; i informar els treballadors en cas que succeeixin exposicions anormals.

Les persones també poden contribuir a un entorn més saludable, per exemple, ajudant a disminuir la contaminació de l’aire utilitzant menys el cotxe. És essencial seguir les instruccions de seguretat i salut en el lloc de treball si es volen seguir les recomanacions per prevenir el càncer.

Altres punts importants són:

(1) El càncer d’origen professional es poden prevenir, la protecció dels treballadors és essencial i ha de ser recolzada i demandada per la força de treball.

(2) Ja hi ha moltes regulacions que han reduït l’exposició a moltes de les substàncies que causen càncer, però encara hi ha marge de millora.


Imatge i font: Canal Càncer

Aquesta entrada ha esta publicada en Canal Salut, Càncer, Contaminants, Dia Mundial Contra el Càncer 2016, Eap Montserrat, Medi Ambiet. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.