Consells i propostes per gaudir del Carnaval

capsalera

De Nadal a Carnestoltes, set setmanes desimboltesPer damunt de qualsevol altra consideració, el Carnaval és la festa per excel·lència. És un estat excepcional, un capgirament de l’ordre que, a Catalunya, se celebra just quan el sol ha passat el solstici de desembre i els dies es fan més llargs. La festa, en el simbolisme més antic -i avui perdut-, reuneix rituals de soroll i foc per despertar la natura i per propiciar-ne la fertilitat.

Algunes d’aquestes pràctiques sagrades han perviscut en la forma. És el cas, per exemple, de les màscares que colpegen el terra, dels dimonis que empaiten les noies, dels personatges amb banyes de boc i de les pells i esquelles en els carnavals de muntanya.

Els romans celebraven, a l’hivern, festes d’inversió i transgressió, com les ‘lupercalia’ i ‘saturnalia’, amb elements que han sobreviscut fins a l’actualitat. Per exemple, la inversió de papers socials -amos i esclaus-, les disfresses i l’embriaguesa. El cristianisme el va convertir en el temps de disbauxa just a les portes de la Quaresma.

L’actual tradició de Carnaval inclou la màscara, la música i el ball, l’ocupació dels carrers, el menjar abundant i el beure; la provocació als espectadors i la sàtira.


L’origen de les rues

arxiu_nacional.jpg_1618692817

Escenificació de “La gallina ciega” a la rua de carnaval al Passeig de Gràcia. 1917. Fons Brangulí. ANC.

La festa, tal com la coneixem, va prendre forma a finals del segle XIX i principis del segle XX. Barcelona, Reus o Vilanova i la Geltrú són exemples de ciutats on es viuen aquests grans carnavals urbans vuitcentistes i de començament del segle XX, però és un model que arriba a tot el territori. A l’Arxiu Nacional de Catalunya es poden consultar fons documentals on es veu com se celebrava el Carnaval a principis del segle XX.

Fons de l’Arxiu Nacional de Catalunya


Consells generals de seguretat

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC), amb motiu de les diferents festes de Carnestoltes que s’organitzen arreu de Catalunya, amb rues, cercaviles i festes de massiva concurrència, ha elaborat un seguit de consells de seguretat per preveure i evitar situacions de risc.

Consells de


Recomanacions per a la compra de disfresses, màscares i cosmètics

L’Agència Catalana del Consum recomana a les persones consumidores i usuàries que segueixin diversos consells que afecten a les disfresses, especialment les que són per als nens, al marcatge de la Unió Europea, a les màscares, i als cosmètics.

Recomanacions de l'Agència Catalana de Consum


Prevenció dels accidents en la preparació de les carrosses

Consells per evitar situacions de risc a l’hora de preparar les carrosses de carnaval, ja que sovint són tractors, porten instal·lacions de llum, material que no és ignífug i recipients de líquids inflamables, com gasolina.  Cal que els vehicles disposin d’assegurança, que els revisi un electricista, que portin extintors…

Preparació de carrosses amb seguretat


Activitats

 

 

 

 

 

 


Recursos


Recordeu que…

 

 


 

Imatge i font: gencat.cat

 

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Carnaval, Consells per a l'usuari, Eap Montserrat. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s