El CatSalut reforça els serveis de salut per fer front a la demanda del període d’hivern

061-CatSalut-ResponSalut Pública continua amb la vigilància de les infeccions respiratòries i amb la campanya de vacunació contra la grip d’aquesta temporada

El CatSalut preveu uns recursos assistencials adaptats a les necessitats d’anys anteriors i es compromet a reforçar-los per afrontar l’increment de demanda que es pugui produir

QBhXei9 (1)

Telèfon de programació de visites

El Departament de Salut ha activat el Pla d’hivern per fer front a l’increment de demanda que es produeix durant aquest període. Entre les actuacions del Pla sobresurten la campanya de vacunació contra la grip, l’increment de recursos assistencials i el reforç de la comunicació per fomentar l’ús adequat dels serveis sanitaris públics i per informar sobre l’evolució de la grip.

El Pla d’urgències de Catalunya, que s’activa entre l’1 de desembre i el 31 de març, mitjançant els plans operatius dels territoris i dels centres assistencials, l’actuació coordinada dels diferents centres de salut (atenció primària, CUAPS, hospitals i centres sociosanitaris, etc.) permet fer la previsió de l’augment de la demanda d’atenció urgent durant l’hivern.

Durant aquest període, el Servei Català de Salut (CatSalut) ha previst l’augment de l’oferta d’hospitalització, amb un total de 12.132 altes d’aguts (+10,6%) i 2.457 altes sociosanitàries (+38,19%). Les xifres estan previstes sobre la base de l’anàlisi de les demandes dels anys anteriors i s’activaran en funció de les necessitats reals de la ciutadania. Al mateix temps, com ja és habitual, s’incorporaran professionals de reforç en alguns equips d’atenció primària per cobrir aquests increments puntuals d’activitat. Aquests recursos aniran augmentant a mesura que augmenti la demanda.

Durant la temporada 2014-2015, el sistema sanitari va ser capaç de donar una resposta adequada a l’increment d’activitat, ja que els plans operatius de regió i dels proveïdors incorporaven les actuacions per donar resposta a aquests increments.

Seguiment de l’ús del serveis sanitaris

El PIa també desenvolupa un seguiment estret de l’activitat declarada per hospitals, centres d’atenció primària (CAP), centres d’urgències d’atenció primària (CUAP) i el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). Setmanalment, aquestes dades d’ús dels diferents serveis sanitaris es publiquen al canal temàtic de la grip del Canal Salut (http://grip.gencat.cat/ca/).

La setmana del 5 a l’11 de novembre, el 061 CatSalut Respon ha atès 26.203 casos; els CAP han rebut 795.868 visites; els centres d’atenció continuada, 40.032; i les urgències hospitalàries, 64.622 visites d’adults i 3.769 visites infantils. El total d’ingressos ha estat de 5.922 (346 són ingressos infantils).

El Pla d’hivern respon al nou model d’atenció a les urgències del Pla de salut de Catalunya 2011-2015, el qual vol donar compliment als objectius següents: adequar el temps de resposta, canalitzar l’atenció al recurs més adequat segons la necessitat, adequar les organitzacions i els recursos als augments de la demanda i aconseguir una coordinació correcta entre els diferents serveis i centres sanitaris territorials.

La vacunació, eina preventiva

A través de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), durant els mesos d’hivern es prioritza la vigilància i prevenció de les infeccions respiratòries agudes entre les quals hi ha la grip. Com que la millor eina preventiva és la vacunació, a mitjan octubre es va iniciar la campanya de vacunació antigripal, amb la distribució d‘1.200.000 dosis de vacuna per tal d’immunitzar els grups de població que es consideren de risc.

Aquests grups els formen les persones amb un alt risc de complicacions, entre les quals hi ha les que pateixen certes malalties cròniques (pulmonars, cardiovasculars, diabetis, insuficiència renal, etc.), les internades en institucions tancades (residències de gent gran, centres de malalts crònics, centres de salut mental,  etc.), les dones embarassades, les persones amb obesitat mòrbida i totes les persones de 60 anys o més. També es recomana l’administració de la vacuna als professionals sanitaris i a aquelles persones que realitzen serveis assistencials per a la comunitat (policies, bombers, personal de protecció civil, etc.).

Informació actualitzada sobre la grip

L’ASPCAT activa, des del 28 de setembre i fins al 17 de maig, el  Pla de vigilància de les infeccions respiratòries agudes a Catalunya (PIDIRAC). L’objectiu del Pla és disposar d’informació actualitzada sobre el grau d’activitat dels virus de la grip i altres virus respiratoris que, per la seva freqüència i gravetat, poden ocasionar que la demanda assistencial experimenti un increment important.

El nombre de metges sentinella que participen en aquest nou període d’hivern és de 60 (34 de medicina de família i 26 pediatres) i estan repartits en 43 CAP del territori català. Aquests professionals recullen mostres faríngies i nasals que són analitzades al laboratori durant tota la temporada i aporten les dades de morbiditat atesa a les seves consultes. Com sempre, el sistema inclou també una vigilància sentinella hospitalària de casos greus confirmats de grip amb la participació de 12 hospitals.

L’hivern de l’any passat, el balanç de la vigilància de la grip va posar de manifest que l’activitat epidèmica del virus de la grip va ser d’intensitat moderada i que el període de l’epidèmia va durar 8 setmanes. La incidència màxima de casos de grip va ser de 458 per cada 100.000 habitants el mes de febrer. El registre de casos greus ingressats en el sistema de vigilància sentinella hospitalària va ser similar al d’altres temporades, amb 484 persones ingressades.

Nou model predictiu i més informació

Aquest any s’incorpora al PIDIRAC un model predictiu mitjançant el qual, a partir de dades de morbiditat del sistema de malalties de declaració obligatòria (MDO), el sistema sentinella, les dades meteorològiques i l’aplicació Google Flu Trends, es prediu, en temps real, la intensitat epidèmica amb 1-2 setmanes d’antelació. Els resultats d’aquest model predictiu es publiquen setmanalment en el Full PIDIRAC.

Un altre dels aspectes cabdals del Pla d’hivern és el reforçament de la informació i comunicació a la ciutadania. En el canal temàtic sobre la grip del Canal Salut se centralitza la informació sobre el seguiment setmanal de casos de grip i també s’hi incorporen vídeos informatius. Aquests continguts també es difonen a través de Twitter i de l’app 061 CatSalut Respon.

Per estar informats sobre la disponibilitat dels centres amb atenció continuada i urgent es poden consultar els cartells informatius dels mateixos centres, i també la guia de centres actualitzada i una eina de consulta interactiva, que són accessibles al Canal Salut, al telèfon i l’app 061 CatSalut Respon i al web del CatSalut.

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Eap Montserrat. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s