Gent Gran

socio_2_retocadaA Catalunya, segons el registre d’assegurats del CatSalut 2013, hi ha 7.568.988, de les quals 1.311.461 tenen més de seixanta-cinc anys i representen un 17,3 % de tota la població.

A Catalunya, l’esperança de vida global en néixer augmenta cada any tant en homes com en dones, i es troba entre les més altes del món, en 82,48 anys l’any 2011. Aquesta xifra és inferior en els homes (79,53 anys) que en les dones (85,31 anys). Si una persona arriba als vuitanta anys, la seva esperança de vida és de 9,43 anys més.

A partir dels setanta-cinc/vuitanta anys es on es produeix un augment dels indicadors fisiològics de fragilitat que condiciona una necessitat més gran de suport i d’ús de serveis sociosanitaris.

L’Enquesta de salut de Catalunya 2012 (ESCA) recull la declaració de trastorns crònics, que és més freqüent entre les dones (82,5 %) que entre els homes (70,8 %). El percentatge de població que pateix algun trastorn crònic augmenta a mesura que els grups són de més edat i arriba al 70,6% entre la població de 65 anys i més.

Es declaren amb major freqüència les malalties dels ossos i les articulacions (mal d’esquena lumbar i cervical, artrosi, artritis o reumatisme) i les malalties de l’aparell circulatori (pressió alta, colesterol, varices a les cames o mala circulació de la sang) a més de la depressió o l’ansietat i les al·lèrgies cròniques. Entre la població de 65 i més anys els dos principals trastorns crònics són l’artrosi, artritis i reumatisme i la hipertensió.

Els centres que acullen persones grans en règim d’internament han de constituir un entorn adequat per dur a terme tasques i estratègies de promoció de la salut i, en aquest sentit, cal potenciar especialment la pràctica habitual de l’activitat física i el seguiment d’hàbits alimentaris saludables. En definitiva, cal que promocionin l’envelliment actiu.

L’OMS defineix l’envelliment actiu com un estat sense restriccions funcionals, sense dèficits cognitius ni malalties que puguin comprometre el pronòstic vital de les persones ni la seva participació en les activitats socials.

Documentació

Material divulgatiu

  • Entrenar la ment. Consells per envellir amb salut.

Plans d’actuació

Pla director sociosanitari

El Pla director sociosanitari és l’instrument de planificació, ordenació i avaluació del Departament de Salut que té per missió vetllar per l’atenció a la salut de les persones grans, les persones amb demència, les persones amb malaltia neurològica que pot cursar amb discapacitat, l’atenció al final de la vida i les cures pal·liatives. Per tant, existeix un col·lectiu nombrós amb unes necessitats de salut específiques que ha de ser atès de forma tant preventiva com curativa i ha de tenir garantida una atenció de qualitat.

Les polítiques de salut que determinen l’actuació del PDSS sorgeixen del Pla de salut de Catalunya i del Mapa sanitari, sociosanitari i de salut pública del Departament. Les estratègies que utilitza per implementar les polítiques estan fonamentades en la qualitat assistencial dels establiments sanitaris i sociosanitaris, en el desenvolupament professional dels agents de salut que hi treballen pel que fa a sensibilització i formació amb la millor evidència disponible, en la satisfacció de les persones usuàries de la xarxa sociosanitària i la ciutadania en general.

Enllaços d’interès

Imatge i font: CanalSalut
Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Canal Salut, Eap Montserrat, gencat.cat, Generalitat de Catalunya, Gent gran. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.