Les llistes d’espera milloren un 9,8% el primer semestre d’aquest any

catsalut-logoEl CatSalut presenta el pla d’actuacions per reduir les llistes d’espera, que potencia un sistema més integrat, orientat als malalts crònics i amb més cirurgia major ambulatòria. El temps d’espera en intervencions quirúrgiques dels 14 grups garantits s’ha reduït un 7,4% durant el primer mig any.

El nombre de pacients en llista d’espera per a les intervencions quirúrgiques s’ha reduït un 9,8% respecte juny del 2013, mentre que l’activitat quirúrgica programada ha crescut un 4,2%. Així ho han explicat en roda de premsa aquest migdia el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Josep Maria Padrosa; el subdirector del CatSalut, Francesc Brosa; i el gerent d’atenció ciutadana, Joan Lluís Piqué. Durant la roda de premsa també han explicat que aquest mes de juny hi havia 176.908 pacients pendents d’intervenir, 19.141 persones menys que el mateix mes del 2013, fet que mostra una tendència decreixent des de l’any 2011.

El director del CatSalut ha presentat el pla d’actuacions que s’està duent a terme per tal de reduir les llistes d’espera. Entre les mesures descrites s’hi inclou potenciar la cirurgia major ambulatòria, incrementar el perfil quirúrgic dels centres i el pla de gestió específic en l’àmbit de la cirurgia cardíaca.

L’objectiu d’aquestes actuacions és que el sistema estigui més orientat als malalts crònics, amb una atenció integrada i coordinada, accessible i innovadora. En definitiva un sistema integrat i més resolutiu que ofereixi una bona assistència en els terminis de temps adequats per cada patologia i optimitzant l’equitat d’accés a l’atenció sanitària per a tots els ciutadans.

A nivell assistencial els objectius del Departament de Salut a 31 de desembre són no tenir pacients que s’esperin més de 6 mesos pels 14 grups garantits, no tenir pacients de més de 4 anys per la resta de procediments, no tenir pacients de més de 3 mesos per la cirurgia valvular i coronària, i revisar el decret 354/2002 de garanties que defineix quins són els 14 procediments garantits a 6 mesos.

Intervencions quirúrgiques i proves diagnòstiques garantides

Pel que fa a les intervencions quirúrgiques dels 14 grups garantits, aquest primer semestre del 2014 s’han fet 81.657 intervencions i els pacients pendents d’intervenir han disminuït un 7,4% respecte juny del 2013. El temps mitjà d’espera dels pacients en llista per intervenir ha baixat fins als 4,16 mesos, en comparació als 4,47 mesos del juny del 2013 i els 4,45 de desembre del 2013. D’aquesta manera, el temps d’espera per gairebé tots els 14 grups garantits se situa per sota els 6 mesos. El director del CatSalut ha explicat que el número de pacients que s’espera més de 6 mesos ha passat del 31% al 23%, una percentatge que, ha destacat, és molt similar al del 2010 (20,7%).

Pel que fa a les proves diagnòstiques, la reducció de la llista d’espera ha estat d’un 27,06% respecte al juny 2013, i un 10,04% respecte desembre 2013. L’activitat ha augmentat un 5,33% respecte el període anterior i ha disminuït el temps global per realitzar una prova en 6 dies.

 

Aquesta entrada ha esta publicada en CatSalut, Departament de Salut, Eap Montserrat, Informació a la Ciutadania. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.