Què és un medicament i com l’heu de prendre?

7766696100_c14a3ca4f8Amb aquest text iniciem una sèrie de tres apunts preparats pels nostres farmacèutics en què parlarem de medicaments i com usarlos:

  1. Què és un medicament i com l’heu de prendre?
  2. L’automedicació i la responsabilitat en l’ús dels medicaments.
  3. Les interaccions o reaccions adverses i la seguretat en l’ús dels medicaments.

Mirem de respondre la primera pregunta:  Què és un medicament i com l’heu de prendre?

Principi actiu + excipient = MEDICAMENT

Un medicament és una substància necessària per curar, prevenir o diagnosticar malalties i es pot presentar en diferents formats.

El format del medicament s’anomena forma farmacèutica. Són formes farmacèutiques els comprimits, els xarops, els supositoris, els injectables, les pomades, etc.

Els principis actius: un cop administrat el medicament, es dirigiran al punt de l’organisme on han d’actuar, per produir un efecte terapèutic. És a dir, per aconseguir l’efecte (curar, prevenir, diagnosticar) per al qual s’administra el medicament.

  • Els excipients: són substàncies que acompanyen els principis actius. No tenen activitat terapèutica. Faciliten la preparació, la conservació i l’administració del medicament.

Malgrat tot, hi ha excipients que sí que tenen un efecte o una acció reconeguda en determinades circumstàncies (al·lèrgies, intoleràncies, reaccions cutànies, etc.). És per aquest motiu que hi ha excipients que són de declaració obligatòria. Aquests excipients han d’aparèixer detallats en l’etiqueta i en el prospecte del medicament.

Els colorants, els conservants, les substàncies aromàtiques, els diluents, els saboritzants, els compostos que s’utilitzen per recobrir les càpsules o els reguladors de pH són alguns exemples dels excipients que s’utilitzen en la formulació dels medicaments.

sc3admbols-medicamentsSi heu de prendre un medicament, heu de preguntar al metge o al farmacèutic per què l’heu de prendre i com.

Tanmateix, a l’embalatge del medicament o al prospecte hi ha un seguit d’informació que pot ajudar a comprendre què estem prenent i com ho podem utilitzar o conservar.

Per obtenir el màxim benefici dels medicaments cal que:

  • Seguiu les instruccions que el metge us donarà pel que fa a la dosi que heu de prendre, com l’heu de prendre i durant quant de temps.
  • Preneu només la dosi prescrita, és a dir, la que us ha indicat el metge o el farmacèutic. En cas no d’haver-ho fet, consulteu-los altre cop.
  • Consulteu què cal fer si oblideu una dosi. En general, si ha transcorregut poc temps, la podeu prendre al més aviat possible. Però si ha passat més de la meitat de l’interval de temps entre dues dosis consecutives, el millor és saltar-la i seguir amb la dosi següent, en el seu horari normal. Mai no s’ha de prendre una dosi doble.

Autors: Carolina Rovira Algara, Farmacèutica d’Atenció Primària i Albert Planas Giner, Farmacèutic d’ Atenció Primària

Enllaços: Canal Salut (medicaments) Centre d’Informació de medicaments de Catalunya (CedimCat) – CatSalut (cogpagament) – La Recepta electrònica (preguntes freqüents)

Font: ICS Catatalunya Central
Aquesta entrada ha esta publicada en Consells de Salut, ICS Catalunya Central, Medicaments. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.