Respecteu l’horari i la dosi de tractament?

És important respectar l’horari d’administració de qualsevol medicament que esteu prenent. Abans o després dels àpats, a determinades hores, un cop al dia… El professional de la salut que us atén us facilitarà aquest horari de medicació a la consulta, l’hospital o la farmàcia. Cal demanar-li el màxim d’informació sobre el medicament que us ha recomanat. I si no enteneu alguna paraula o xifra, no dubteu en preguntar fins a tenir-ho tot ben clar. També és convenient que li expliqueu la vostra rutina diària, perquè pugui adaptar-hi l’horari de la medicació.

Per assegurar-vos millor, també podeu demanar aquesta informació per escrit, d’una manera breu i entenedora. Això és especialment recomanable per evitar oblits o confusions quan heu de prendre varis medicaments alhora. Un pla de medicació personalitzat especifica clarament la llista dels medicaments que preneu, les hores en què s’han de prendre, fins quan dura el tractament, etc. Si ho preferiu, podeu fer-lo vosaltres mateixos a través d’aquest enllaç. En qualsevol cas, és recomanable llegir amb atenció el prospecte dels medicaments receptats on s’especifica clarament tota la informació que necessiteu sobre les seves propietats, com i quan s’han de prendre, etc.

Si us costa recordar quan heu de prendre els medicaments, podeu utilitzar alarmes, despertadors, notes recordatòries, o bé simplement deixar-los en llocs ben visibles (a la cuina, a la tauleta de nit, etc.). També podeu fer -ho coincidir amb els àpats, però abans cal que pregunteu a un professional de la salut si és millor prendre aquests medicaments acompanyats d’aliments o contràriament amb l’estómac buit i evitar d’aquesta manera possibles interaccions. Si és possible fer-ho coincidir, una forma senzilla d’organitzar la vostra medicació és la següent:

  • Cada 6 hores: esmorzar, dinar, berenar i desprès de sopar.
  • Cada 8 hores: esmorzar, dinar i sopar.
  • Cada 12 hores: esmorzar i sopar.
  • Un cop al dia: esmorzar, dinar o sopar, sempre d’acord amb les instruccions específiques d’administració.

En el cas dels antibiòtics és molt important respectar els intervals d’administració així com la durada del tractament. També els antineoplàsics (medicaments pel tractament del càncer) i altres medicaments que requereixen precaucions especials per la seva administració.

També és important vigilar la dosi del tractament. És a dir, la quantitat exacte de medicament que heu de prendre. Això és tant important com el fet de respectar els horaris d’administració.

L’èxit del tractament de la vostra malaltia es basa en el correcte compliment de la vostra medicació. I això vol dir recordar exactament quan hem de prendre els medicaments, quina quantitat i fins quan.

Font: Canal Salut Medicaments

 

Aquesta entrada ha esta publicada en Consells de Salut, Informació a la Ciutadania, Medicaments. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.